Pepijn van Landen

Pepijn van Landen stamt uit een roemrijk geslacht van de 7e eeuw (611). Hij was belangrijke hofmeier van drie Merovingische Koningen. Hij leefde waar nu het domein Sinte-Gitter ligt, vlakbij het huidige industrieterrein. Daar vinden we onder een groene hangar de ruïnes terug van de oude kerk van het oude Landen, met nog sporen uit de Merovingische tijd.

Na de dood van Pepijn van Landen in 640 komen de Landense domein- en leengoederen in het bezit van twee machtige rivalen: de Hertog van Brabant bezit het ’heim van Pepijn’, maar de gebouwde Sint-Gertrudiskerk is eigendom van het Sint-Lambertuskappitel van Luik.

In de stamboom van Pepijn van Landen vinden we onder andere de heilige Trudo, de stichter van Sint Truiden, alsook Bavo, de stichter van de Sint Baafs in Gent, … en via zijn dochter Begga is hij de overgrootvader van Karel de Grote!

Borchlanden

Er waren meerdere doelstellingen: - het moest een meerwaarde bieden voor de stad zowel tijdens 2011 als daarna - de inwoners moesten rechtstreeks bij het project betrokken worden - ieder dorp moest de kans krijgen om zich te profileren

Station Landen

Op 2 april 1838 reed de eerste trein door Landen. Het was op de Lijn Tienen-Waremme. De trein stopte niet in Landen.
Op 6 oktober 1839 werd de spoorweglijn Landen-Sint Truiden ingehuldigd. Toen reed Koning Leopold I met de trein door Landen. In Landen was een eerste houten station gebouwd op de plaats waar nu de watertoren is.
In 1858 werd een tweede station ingehuldigd, dat werd het eerste in steen gebouwde station.

Oudste Landense reuzen

In 1957 zagen de reuzen Tits en Tra in Landen het levenslicht, zij werden plechtig ingehaald met een parade door de Stationstraat. Netske en Tinneke kwamen uit Walshoutem, op 8 maart 1970 werden zij ereburger van hun gemeente, ze zijn het laats gesignaleerd in 1998 tijdens de Landense carnavalstoet.

Munt uit de 7e eeuw.

Afbeelding van Pepijn van Landen.

Landense reus Pepijn.

Borchlanden langs de 'Bovenpoort'.